NIEUWS

DoorstroomKoffie Delft festival een succes!

Jongeren die enthousiast hun koffies maken én een beetje lol trappen, dat was het DoorstroomKoffie Delft festival. Op het festival konden jongeren van het DoorstroomKoffie project hun koffie skills laten zien en met de samenwerkende partijen vieren dat het project een succes is.

Sinds DoorstroomKoffie Delft startte in 2021 (als uitbreiding van Doorstroom Rotterdam) hebben inmiddels zo’n 70 jongeren een barista training gevolgd. Een deel van hen heeft de training succesvol afgesloten met een certificaat en mag zich officieel Junior-Barista noemen. Vier koffies kunnen ze dan bereiden: een cappuccino, espresso, americano en latte macchiato. Jongeren uit Delft nemen deel aan DoorstroomKoffie Delft als onderdeel van hun praktijkonderwijs, via jongerencentrum The Mall of bij KopieKoffie, de initiatiefnemer van DoorstroomKoffie Delft.

De festivalgangers genoten in de hal van FierFietskoerier van de versbereide koffies, broodjes en chocolaatjes die jongeren op school hadden gemaakt en trots serveerden. Naast de deelnemers van DoorstroomKoffie waren er betrokkenen van praktijkscholen Pro Grotius en Laurentius, jongerencentrum The Mall en KopieKoffie. “Een mooie mix van mensen, die je niet zo snel tegenkomt,” aldus een zichtbaar genietende Henrieke Beldman, teamleider van KopieKoffie. “Jongeren staan hier niet apart, maar zijn en voelen zich onderdeel van het geheel en dat is ook te zien. Je ziet ze zelfverzekerd zijn en contact maken met andere mensen, plezier hebben. Tof om te zien!”

Ook wethouder Maaike Zwart (Duurzaamheid, Werk en inkomen en Economie) had aandacht voor deze bijzondere mix van mensen. “Samenwerken is lastig, helemaal als je met verschillende partijen bent zoals in DoorstroomKoffie Delft, en jullie is dat toch gelukt!”

DoorstroomKoffie Delft gaat enthousiast verder met het project. In de plannen voor 2023/24 wordt de focus gelegd op taalontwikkeling, vooral voor de vrijwilligers van het KopieKoffie team. Henrieke licht toe: “Dat gaat om veelal iets oudere, soms alleenstaande vrouwen, bij wie het door hun taalniveau en gebrek aan werkervaring nog niet gelukt is om een reguliere werkplek te vinden.” Verder wordt de samenwerking met praktijkscholen in Delft uitgebreid en er wordt een flexpool ingericht voor gecertificeerde Junior-Barista’s. Henrieke: “Deelnemers kunnen dan bijvoorbeeld een paar dagen in de week koffies zetten bij bedrijven of op evenementen. Zo kunnen ze werkervaring opdoen en een serieus aantal uren koffies maken. Een mooie kans voor jongeren die anders niet zo snel die kans zouden krijgen.”

Bekijk hier een impressie van het DoorstroomKoffie Delft festival!

Meer nieuws...

Koningsdag schaaktoernooi

Wie wordt de KopieKoffieKoning(in)? Op Koningsdag, zaterdag 27 april is er weer volop gezelligheid én schaakconcentratie bij KopieKoffie met het Koningsdag schaaktoernooi 2024! Buig je

Lees meer ›

Language Boots

Taalmeters maken! Op donderdagavond hebben we bij KopieKoffie een nieuwe taalactiviteit: Language Boots! Lekker taalmeters maken tijdens een uurtje wandelen door de wijk.Language Boots is

Lees meer ›